Email niet leesbaar? Bekijk de nieuwsbrief in uw browser.
Zomernieuwsbrief 2018

Het succes van het WK

Havo/vwo: de economische impact van het WK voetbal

Het wereldkampioenschap voetbal in Rusland begint bijna! Steden en landen staan te dringen om een sportevenement van wereldformaat te organiseren. Maar waarom eigenlijk? Het kost zoveel moeite en zoveel geld. Wat maakt het dan zo aantrekkelijk? Wanneer kun je spreken van een economisch succesvol WK? Dit ontdekken havo en vwo bovenbouwleerlingen aan de hand van de actuele les met quizzen, een animatie en opdrachten.

De Wereld van DNB is genomineerd voor de Europese Edu-media Comenius Awards 2018! De actuele les over het WK is onderdeel van De Wereld van DNB.

Laat maar waaien in de klas!

Groep 6-8: online module over Windpark Bouwdokken

Wat is wind, hoe ontstaat wind en hoe kun je er energie mee opwekken? De lesmodule 'Laat maar waaien, van stormvogel tot Windpark Bouwdokken' geeft antwoord op die en nog veel meer vragen. Het digitaal lesmateriaal bestaat uit drie lessen met filmpjes, werkbladen, proefjes en verschillende interactieve werkvormen.

Water en klimaat in jouw straat

Groep 6-8: maatregelen tegen wateroverlast

Zomaar een woonwijk na een hevige regenbui: alles druipt en is nat. Welke maatregelen nemen waterschap en gemeente tegen wateroverlast en extreme hitte? En wat kan je er zelf aan doen? Met ‘Water en klimaat in jouw straat’ van Hoogheemraadschap van Delfland ontdekken de leerlingen aan de hand van een digitale praatplaat hoe je een wijk klimaatproof kunt maken.

Hoe werkt een molengang?

Groep 5-8: animatie over het droogmalen van de polder

Op www.molens.nl kon je al zien hoe een wind- en watermolen werken. Maar weten jouw leerlingen ook hoe een molengang werkt? Dat ontdekken ze in de nieuwe, derde animatie ‘Hoe werkt een molengang?’ Met de gratis lesbrieven en docentenhandleidingen maak je een leuke les voor leerlingen van groep 5 t/m 8, ook ter voorbereiding op een molenexcursie!

Lege batterijen

Groep 1-8: digibordmodule met zoekplaten

Wist je dat een huishouden in Nederland gemiddeld 113 batterijen heeft? Een deel daarvan is leeg. In de digibordmodule van Stibat speuren leerlingen op aantrekkelijke zoekplaten naar batterijen in een klaslokaal, woonkamer en keuken. Ook testen ze hun kennis over batterijen en ontwerpen ze met behulp van een ontwerpplacemat een Batterij Bewaarbox.

Podium voor Onderwijs

Onze website biedt gevarieerd didactisch materiaal over maatschappelijke thema's als burgerschap, sport, gezondheid, natuur en milieu, cultuur, techniek en economie. Het materiaal is flexibel van opzet, zowel in tijdsduur als werkvormen. Op onze website kun je gericht zoeken op thema, onderwijsniveau en type materiaal.

Vernieuwd!

Gastles PazzUp (PO/VO)

Een medewerker van ProRail bespreekt in 1 uur aan de hand van filmpjes en krantenberichten met de leerlingen de gevaren van hun eigen gedrag langs het spoor. Boek de gastles van PazzUp. En check op PazzUp Junior de nieuwe filmpjes voor groep 7/8.

Techniekles in het Spoorwegmuseum (PO)

Voor een bijzondere techniekles kun je het nieuwe schooljaar met groep 3-8 naar Techlab in het Spoorwegmuseum. Onder begeleiding van een museumdocent werken leerlingen aan 21e eeuwse vaardigheden en ontdekken zo alles over treintechniek. Kijk op techlabindeklas.nl.

Doodgewoon in de klas (PO)

Kinderen hebben vaak veel vragen over de dood, maar veel volwassenen vinden het lastig om met kinderen over de dood te praten. Doodgewoon in de klas helpt daarbij.

Beleef de Lente in de klas (PO)

Kijk live mee in negen vogelnesten en gebruik de lessen en nieuwe filmclips. Geschikt voor alle seizoenen!

Binnenkort

Natuurlijk Zuivel! (PO)

Het lesmateriaal over zuivel voor groep 5/6 wordt vernieuwd. Boerin Pien vertelt via een interactieve klikplaat over de herkomst van zuivel en de duurzame productie ervan. Met het werkboekje kunnen leerlingen zelfstandig opdrachten maken. Aan de hand van vlogs werken kinderen in groepjes aan 21e eeuwse vaardigheden.

Afvalkoffer basisonderwijs (PO)

Ken je de gratis afvalkoffer van NederlandSchoon al? De koffer zit boordevol met leuke en praktische (knutsel)opdrachten, puzzels, spelletjes, quizjes, opschoontips en nog veel meer. Nu nog alleen voor bso’s, maar vanaf het nieuwe schooljaar ook voor het basisonderwijs!

Veilig online met FC Utrecht (PO)

Het digitale platform FC Utrecht leert met de thema’s ‘financieel’ en ‘gezond’ wordt vanaf het nieuwe schooljaar aangevuld met het thema ‘veilig online’. Doel is om leerlingen van groep 6 bewust te maken van de online gevaren.

Apploos fietsen (VO)

Michael Kulkens heeft zijn zoon Tommy-Boy verloren doordat hij muziek luisterde op de fiets. Nu geeft Michael met zijn stichting TButterfly gastlessen in brugklassen over het gevaar van smartphonegebruik op de fiets. Vanaf het nieuwe schooljaar kunnen docenten zelf ook deze les geven.

You’ve Got The Power (VO)

Ervaar volgend schooljaar met je leerlingen de verschillende rollen binnen de energietransitie. Wie behaalt zijn eigen doelen en zorgt er samen voor dat het eiland Joulland 100% groene stroom krijgt? Ontdek het in de serious game van Eneco voor bovenbouw havo/vwo.

Samenwerkingspartners

Om zoveel mogelijk onderwijsprofessionals bekend te maken met onze educatieve producten werken we vaak samen met partners, zoals Schoolbordportaal en Uitgeverij Young & Connected, bekend van Kidsweek en 7Days.
Kidsweek

Portalengroep

Wil je deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Klik hier om je af te melden.
Klik hier om deze nieuwsbrief drie keer per jaar te ontvangen.