Gezonde ogen in de klas

Lesmateriaal Oogfonds

Bijziendheid (myopie) is een van de meest voorkomende oogafwijkingen in Nederland. Onder kinderen is dit een groeiend probleem, omdat zij steeds minder buiten spelen en steeds jonger en langer dichtbij naar schermen kijken. Bijziendheid is een oogafwijking waarbij je van dichtbij objecten scherp kunt zien, maar objecten op afstand vaag lijken. Dat bijziendheid op lange termijn ernstige oogafwijkingen en zelfs slechtziend- en blindheid kan veroorzaken is niet algemeen bekend. In 2050 is ruim de helft van de bevolking bijziend en daar willen we graag, met jouw hulp, verandering in brengen. Help je mee om bijziendheid onder kinderen te voorkomen?

Dit lespakket is gericht op het creëren van bewustwording over de risico’s voor de ooggezondheid door langdurig dichtbij kijken op schermen en weinig buiten zijn. Ondanks dat het een groot probleem is, benadrukken we met wat je wel kunt doen om goed voor je ogen te zorgen en toch gebruik te kunnen maken van schermen.

Het lespakket is gericht op leerlingen groep 3, 4 en 5 (onderbouw). Op deze leeftijd groeit het oog snel. Teveel dichtbij kijken (lezen, smartphone, tablet) en te weinig buiten zijn, stimuleert het oog (sneller) te groeien en dat kan bijziendheid veroorzaken of doen toenemen. In 2025 wordt het lespakket uitgebreid voor de andere groepen.

Bekijk hier de materialen of vraag een leuke gastles aan: Gezondeogenindeklas.nl